
Wegens hemelvaart gesloten
Jasmijn Derckx
De roman die een brug slaat tussen euthanasie en geloof.
ISBN
9789492179814
Aantal pagina’s
300
Uitvoering
Paperback
Publicatiedatum
november 2017

Het verhaal
Over de gloriedagen en het verval van de katholieke kerk. Toen Martin Derckx in 1940 werd geboren, was zijn geboortedorp Meijel in de Peel nog voor honderd procent katholiek. Een dorp van gebed, vlaai en mirakels waar vrouwen na de geboorte van hun kind te biecht moesten om weer rein te worden en jongens werden aangewezen om priester te worden. Ook Martin werd ‘geroepen’ en vertrok als elfjarig jongetje naar het kleinseminarie. Zijn levenspad wijzigde echter van koers. Wat is er toch gebeurd met het machtige instituut gehuld in wierook en omgeven door de klanken van Ave Maria?
Nadat haar vader wegens een ongeneeslijke ziekte voor euthanasie koos, dook Jasmijn Derckx aan de hand van zijn memoires in zijn geschiedenis en vond de antwoorden voor een generatie. Haar boek geeft een persoonlijk en een indringend beeld over de katholieke kerk op de grens van heden en verleden en is een ontroerende ode aan haar vader en zijn beste vriend. Voor iedereen die gelovig werd opgevoed en nu worstelt met moderne keuzes als euthanasie en echtscheiding of als direct betrokkene dit proces beter wil begrijpen.
Reviews
Prof. Dr. P.J.A. Nissen
‘Dit boek is roman, biografie en pamflet tegelijk. Als biografische roman beweegt het zich op de grens tussen fictie en non-fictie. In de laatste hoofdstukken mondt het boek uit in een protest tegen de houding van de katholieke kerk tegen euthanasie.
Geert Kimpen
‘Wegens hemelvaart gesloten: de roman die een brug slaat tussen geloof en euthanasie’.

De kracht van eigen regie, ook als
het gaat om keuzes omtrent sterven
De kracht van eigen regie, ook als het gaat om keuzes omtrent sterven
Vanuit eigen regie keuzes maken
Jasmijn Derckx: Toen mijn vader wist dat hij niet lang meer te leven had wegens een ongeneeslijke
vorm van kanker gaf hij mij en mijn zus zijn memoires. Aan de hand van zijn memoires maakte ik een reis
door zijn leven en daarmee ook door mijn eigen verleden. Ik kreeg antwoord op veel vragen. Niet alleen
voor mij persoonlijk maar ook begreep ik veel beter welke rol het geloof speelde bij een aantal levenskeuzes
zoals euthanasie en echtscheiding. Ik besloot het boek ‘Wegens hemelvaart gesloten’ te schrijven.
Nog steeds zijn onderwerpen als ‘euthanasie’ en ‘echtscheiding’ gevoelige onderwerpen in relatie tot geloof.
Het mooiste compliment naar aanleiding van mijn boek ‘Wegens hemelvaart gesloten’ kwam van de priester
van de kerk in de geboorteplaats van mijn vader (Meijel): ‘Jasmijn, door jouw boek gaan de mensen in mijn
parochie praten over dit onderwerp’. En dat is precies wat ik beoog met mijn boek: praten over deze onderwerpen.
Zodat mensen vanuit eigen regie keuzes kunnen en vooral ook mogen maken met betrekking tot levenskeuzes.
Jasmijn Derckx: Toen mijn vader wist dat hij niet lang meer te leven had wegens een ongeneeslijke vorm van kanker gaf hij mij en mijn zus zijn memoires. Aan de hand van zijn memoires maakte ik een reisdoor zijn leven en daarmee ook door mijn eigen verleden. Ik kreeg antwoord op veel vragen. Niet alleen voor mij persoonlijk maar ook begreep ik veel beter welke rol het geloof speelde bij een aantal levenskeuzes zoals euthanasie en echtscheiding. Ik besloot het boek ‘Wegens hemelvaart gesloten’ te schrijven.
Nog steeds zijn onderwerpen als ‘euthanasie’ en ‘echtscheiding’ gevoelige onderwerpen in relatie tot geloof. Het mooiste compliment naar aanleiding van mijn boek ‘Wegens hemelvaart gesloten’ kwam van de priester van de kerk in de geboorteplaats van mijn vader (Meijel): ‘Jasmijn, door jouw boek gaan de mensen in mijn parochie praten over dit onderwerp’. En dat is precies wat ik beoog met mijn boek: praten over deze onderwerpen. Zodat mensen vanuit eigen regie keuzes kunnen en vooral ook mogen maken met betrekking tot levenskeuzes.
Tijdens het schrijven van dit boek ontmoette ik in 2017 David Frequin die zijn persoonlijke strijd tegen kanker en zijn gevecht met de katholieke kerk die de deuren voor hem sloot toen hij vroeg of zijn uitvaart in de St. Jan mocht worden gevierd als hij voor euthanasie zou kiezen.
Wij deelden dezelfde missie. Helaas is David Frequin op 12 maart 2020 overleden.
Wil je een lezing boeken over dit onderwerp? Een gesprek hebben met Jasmijn Derckx? Boek dan een afspraak.