Verhalensalon Koloniaal Den Haag

Tijdens Verhalensalons gaan bewoners van Den Haag in gesprek over wat het verleden in het heden betekent. Welke verhalen, tradities, gewoonten worden van generatie op generatie doorgegeven? Welke aandenkens zijn daar onderdeel van? Hoe worden persoonlijke herinneringen in de vorm van erfgoed omarmd, van generatie op generatie?

Het Haags Historisch Museum deed in 2022 een oproep aan de stad om verhalen en voorwerpen gelinkt aan het koloniale verleden in te zenden. Tijdens vijf bijeenkomsten, die in samenwerking met partners uit het Netwerk erfgoed Haagse migranten werden gehouden, kwamen zo’n 200 mensen bijeen. Zij vertelden over de voorwerpen, die veelal van grote persoonlijke betekenis zijn.

Jasmijn vertelde hier het verhaal van arts Van Ravenswaaij uit haar boek Theodoor. Zijn bewogen leven en dat van zijn familie speelde zich deels af op Java en Sumatra en vertelt een persoonlijk verhaal over het koloniale verleden.

De bijdrage van Jasmijn en vele andere Haagse inwoners werden van 25 maart t/m 3 september 2023 tentoongesteld in het Haags Historisch Museum.

De voorstelling Koloniaal Den Haag – een onvoltooid verleden was een enorm succes. De voorstelling trok 20.600 bezoekers en leidde tot een ongekend aantal aanvragen voor (vooral Engelstalige) rondleidingen en stadswandelingen vanuit het HBO en WO, sociaal-maatschappelijke organisaties, gemeentes en ministeries.